in

Sigiliul harpei: grijile mamei timp de douăsprezece zile

O mamă de focă harpă se îngrijește cu devotament de nou-născutul ei timp de douăsprezece zile, apoi bebelușul trebuie să facă față singur pe gheață.

Scârțâituri puternice tăiau tăcerea pe suprafețele înghețate ale Mării Albe. Un pui de focă (Pagophilus groenlandicus) își cheamă mama. Au trecut douăsprezece zile de la nașterea puiului aici, în mijlocul gheții de pe coasta de nord-vest a Rusiei. Dar țipătul nu are niciun efect. Mama a dispărut.

Sigiliul feminin nu este, totuși, o „corbă mamă”. Sigiliile harpei se adună spre sud în primăvară pentru a naște pe straturile de gheață ale Mării Albe la sfârșitul lunii februarie. Până la înțărcare, care are loc la douăsprezece zile de la naștere, mama își îngrijește nou-născutul cu o mulțime de sacrificii. Chiar și fără propriul consum de alimente.

Laptele matern o face

În acest timp, o femelă își hrănește puii de șapte ori pe zi. Ritualul este întotdeauna același: mai întâi nasurile sunt frecate împreună în salut, apoi mama se întinde pe o parte, astfel încât tânărul să poată ajunge mai ușor la tetine de pe partea inferioară a corpului. Cu un conținut de grăsime de 42%, laptele matern al unei foci harpă este extrem de hrănitor. Nu este de mirare că animalele tinere, care cântăresc doar zece kilograme la naștere, se îngrașă rapid: aproximativ două kilograme pe zi. În cazul mamei, este exact opusul: din moment ce renunță la propria hrană în timp ce alăptează, pierde în jur de trei kilograme în greutate în fiecare zi.
Pentru băieți, cel mai periculos moment din viața lor începe după înțărcarea bruscă. Încă poartă blana lor albă, mătăsoasă, de animale tinere („haine albe”), care nu este potrivită pentru înot. Până când focile de harpă și-au pierdut blana juvenilă și au dezvoltat o haină strânsă cu culoarea gri-argintie caracteristică, uneori trebuie să rămână pe gheața pachetului câteva săptămâni. În acest timp, băiatul focar este neajutorat. Din moment ce tânărul piniped nu este încă capabil să vâneze pește și crustacee în apă pe cont propriu, devine repede slăbit – până la jumătate din greutatea sa corporală. Cu toate acestea, puii de focă sunt și mai periculoși: datorită blănii lor albe, puii neajutorați sunt vânați în masă.

Sigiliul feminin: fără pauză la următorul copil

Între timp, mama este ocupată cu alte lucruri. Imediat după înțărcare, ea este curtată din nou de bărbați. Urlet puternic, clocot, aripi care se plesnesc pe podeaua de gheață, manevre artistice de suprafață – animalele masculine folosesc un întreg repertoriu de trucuri pentru a atrage atenția. Faptul că focile femele preferă un singur partener de viață sau dacă trăiesc poligam nu a fost încă stabilit în mod clar.

Dacă publicitatea pe gheață este încununată de succes, ambele animale se aruncă în apă pentru actul sexual. După împerechere, nimic nu se schimbă la femelă: embrionul se odihnește în uter timp de patru luni și jumătate și nu se dezvoltă mai departe. În acest timp, aproximativ 1,8 milioane de foci ale Mării Albe (începând cu anul 2000) migrează în cartierele lor de vară din nord, apele polare din Marea Kara și Marea Barents. Dar, încă din septembrie, animalele sunt atrase înapoi la locurile de reproducere din Marea Albă, unde femelele însărcinate își dau naștere puii în februarie.

What do you think?

Written by GoNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Indicator rutier ajuns în baie la 47 de metri de la locul unui accident

Jocul vestit care poate întineri creierul cu până la 10 ani